Detail van een boekenkast
"kwaliteit staat voorop"

Fineer afwerking

Fineer is heel dun hout, van gelijkmatige dikte. Bij dure en/of zeldzame houtsoorten kan een meubel veel goedkoper geproduceerd worden door een fineerlaag op een ander materiaal, zoals mdf, te lijmen dan om volledig massief hout te gebruiken. Als het goed gedaan is kun je een meubel met fineer niet of nauwelijks onderscheiden van een meubel dat volledig uit massief hout bestaat.


Hout, en vooral massief hout, kan, onder invloed van een wisselende luchtvochtigheid, scheluw (scheef of krom) trekken en werken. Het gebruik van een fineer kan deze nadelen verminderen of nagenoeg doen verdwijnen. De fineerplaten worden na bewerking afgelakt met een transparante laklaag. Het onderhoud is gelijk aan die van gelakte meubelen.

 

Altijd uniek
Geen boom is gelijk! De plek, voedingstoffen, temperatuur, tijdelijke bewoners en natuurlijk de hoeveelheid licht bepalen het groeitempo en dus ook hoe de structuur van het hout er uit ziet. Het kernhout van een boom is donker; het lichtgekleurde heet spint; dit is jong hout. Het zit aan de buitenkant van de boom en dit deel zorgt nu juist voor het transport van water en voedingsstoffen. Het kernhout heeft deze functie al verloren en dient voor de stevigheid van de boom.
De kleur van het hout verandert door inwerking van licht en lucht altijd. Donkere houtsoorten worden na verloop van tijd lichter en lichte soorten juist donker. De kleurverschillen kunnen op 1 paneel verschillend zijn daar niet alle stroken fineer uit hetzelfde gedeelte van de stam komen.

 

Onderhoud en eigenschappen
Al onze gelakte meubelen, ook gefineerd worden afgelakt met een transparante laklaag. Hierdoor kan vet en vuil zich minder makkelijke hechten. Voor het dagelijks onderhoud van gelakte meubelen gebruikt u een stofdoek. Vlekken verwijdert u met een in lauw water gedrenkte en daarna goed uitgewrongen zeem. (Indien nodig voorzien van een beetje afwasmiddel maar nooit met oplosmiddelen of schuurmiddel) gedrenkte en daarna goed uitgewrongen zeem. Goed nadrogen om vochtschade aan de lak te voorkomen. Lak- en verflagen zijn niet bestand tegen zuren en sterke drank. Meubelolie of meubelwas zijn niet geschikt voor lak- en verflagen.

Ter voorkoming van krassen in de transparante laklaag kunt u scherpe voorwerpen het best op onderzetters zetten. Pas op met voorwerpen die op rubberen doppen staan. Deze doppen bevatten een weekmaker, die agressief reageert op de lak en daarin vlekken veroorzaakt die niet meer verwijderd kunnen worden. Advies: vervang rubberen doppen door viltdoppen.